Inbreuk

Of je jouw uitvinding nou beschermd hebt met een patent of niet, dan kun je nog steeds in aanvaring komen met de Intelectuele Eigendomsrechten van anderen wanneer je deze openbaar maakt. Het is mogelijk dat je inbreuk pleegt op een patent van iemand anders.

Dit noemen we “inbreuk” of “infringement”. Wanneer je beschuldigd wordt van inbreuk op een patent, of er niet zeker van bent dat dit zou kunnen gebeuren, adviseren we om eerst uit te zoeken of dit inderdaad het geval is. Wanneer je besluit om een wettige beschuldiging/aanklacht te negeren en gewoon door te gaan met je dagelijkde activiteiten, loop je het risico voor de rechter gedaagd te worden. Dit heeft meestal tot gevolg dat jij als inbreukpleger gesommeerd wordt om onmiddelijk te stoppen met jouw activiteiten en aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele schade.

Dan neem je contact op met ons

Ten eerste beginnen we met het verzamelen van de feiten.

Het bewijs

Op welk patent pleeg je nou precies inbreuk? Is dat patent nog geldig? En waar zijn deze patenten gevalideerd? Valt jouw idee daadwerkelijk binnen het domein van hun bescherming of heb je een alternatieve technologische oplossing bedacht?

Als ze gelijk hebben

Als jouw uitvinding inderdaad valt onder een patent van een andere partij, gaan we de geldigheid van hun rechten onderzoeken. Was hun patent toegekend zonder discussie of is er destijds sprake geweest van twijfel? Was de patent verlenende organisatie goed genoeg geinformeerd over het onderwerp van hun uitvinding? Was de toekenningsprocedure op de juiste manier uitgevoerd met alle formele stappen?

Misschien is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de geldigheid van hun patent om zo de eidende partij hun beschuldigingen in te laten trekken.

Wanneer ze gelijk hebben

Wat nou als je inderdaad inbreuk pleegt? Dit hoeft zeker niet te betekenen dat je op moet geven, boetes moet gaan betalen of erger. Er zijn vele mogelijke manieren om tot een overeenstemming te komen met de eisende partij. Wanneer partijen overeenstemming bereiken, kun je verder gaan met jouw werkzaamheden door bijvoorbeeld een licentie te krijgen, rechten uit te wisselen of hun patent te kopen.

Kortom, een inbreuk-beschuldiging hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Maar je moet het wel serieus nemen en contact met ons opnemen. Met een professioneel onderzoek en de juiste mensen aan jouw zijde is het zeker mogelijk om tot een gewnste afloop te komen.

Wij zijn er aan gewend om zowel patenthouders als partijen die beschuldigs worden van inbreuk te adviseren. Wij weten hoe we zaken voor de rechter moeten brengen en deze ook te winnen. We voeren procedures altijd met ervaren IE-advocaten.

Direct consult

We kunnen ons voorstellen dat je nu vragen hebt. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op